Hoofdsponsor

Verslagen

Gepubliceerd op april 6th, 2014 | door Roel

0

Dagje uit groep 3; Salland Toertocht 2014

Woensdag 2 april 2014 werd door Henk van Twillert en Tim Elverding de SALLAND WIELERTOERTOCHT gereden. Dit is een door de Politie Zwolle georganiseerde toertocht met als start en finishplaats Zwolle. Er werd gekoerst door de IJsseldelta en het Sallandse boerenland, over de Sallandse heuvelrug en door het Overijsselse Vechtdal. Gezien de zeer goed weersomstandig-heden werd gekozen voor de langste route van 140 km.

Hoewel Salland natuurlijk geen Zuid-Limburg is, kent het wel degelijk (verraderlijke) hoogteverschillen. In deze tocht waren in totaal 14 uitdagende beklimmingen opgenomen.

Beschrijving van de route: Na door de bossen nabij Heino te hebben gereden volgde de doorsteek richting het oosten van Salland. Over rustige wegen en door het steeds glooiender wordende landschap, werd de Sallandse Heuvelrug bereikt. In het dorpje de Luttenberg moest de gelijknamige heuvel vanaf de westzijde worden beklommen (2,9% over 275 meter). 4 kilometer verderop moest; de gemene Eelerberg (5,5% over 300 meter) beklommen worden. In Hellendoorn volgde direct de volgende helling; de lange en taaie Hellendoornseberg (3,7% over 1000 meter). Na het afdalen van de Hellendoonseberg volgde 25 km achtereen heuvelachtig terrein met serieuze hellingen. Achtereenvolgens moesten worden beklommen de Noetselerberg-Noord (1,6% over 3000 meter), de Grote Koningsbelt-Noord (3,9% over 300 meter) en de Holterberg-Noord (4,7% over 600 meter). In Holten werd noordwaarts teruggedraaid. 7 Kilometer relatief vlak parcours volgde. Vervolgens volgde de tweede (en moeilijkere) passage van de Holtenberg. “De muur van Salland”; de Holterberg-West (8,7% over 600 meter). In tegengestelde richting werd de weg vervolgd en waren de nieuwe uitdagingen de Grote Koningsbeld-Zuid (8,3% over 890 meter) en de Noetselerberg-Zuid (7,1% over 300 meter). Deze lus werd beëindigd met het beklimmen van een deel van de Hellendoornseberg (4,2% over 200 meter).

Na de afdaling van de Hellendoornseberg werd de Sallandse heuvelrug verlaten en westwaards gereden richting de ‘Luttenbergring’ (de motorfanaten onder ons weten dat hier historie is geschreven). Hierna moest wederom de Luttenberg van de oostkant worden beklommen.(gemiddeld 6,4% stijging over 200 meter) Hierna werd de weg vervolgd richting Lemele, weaar tevens de pauze plaats was.

Na de pauze volgde direct de uitdaging van de steile westkant van de Lemelerberg (6,8% over 800 meter). Na het afdalen werd wederom het dorpje Lemele aangedaan alwaar een klein lusje gemaakt werd. Direct hierna weer de lange (en vaak moeilijker dan gedacht) beklimming van de oostkant van de Lemeleberg (2,3% over 1.400 meter).

Na de Lemelerberg werd het Overijssels “Vechtdal” opgezocht en ging het met enig glooiing in het landschap westwaarts. (richting Ommen). Tussen Rechteren en Dalfsen werden de bossen even verlaten voor een uitstapje over de rivierdijk van de ‘Overijsselse Vecht’. Via Dalfsen en het dorpje Laag Zuthem werd weer teruggereden naar Zwolle.

De route is een aanrader voor de klimgeiten van de MIK en is te (GPS) te vinden op: www.afstandmeten.nl

Ga in de bovenbalk naar “Routes zoeken” en type bij -geef titel- “Salland” in. Na ± 3 sec. verschijnen hier routes; klik vervolgens aan: “Salland Wielertoertocht 2014”. De gehele route (142,33 km) verschijnt op het scherm.

 

 


Over de Schrijver



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Top ↑
  • Hoofdsponsor:

    Hoofdsponsor
  • Websponsor:

    Websponsor
  • Overige Sponsoren:

    Steven Koelewijn
  • Eresponsor

    VEBO

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-52600322-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');